obřadní síň

Obřadní novogotická síň je obdélného půdorysu s nárožními opěráky a s protilehlými rizality osově umístěnými na delších stranách. V jednom z rizalitů boční vchod přístupný čtyřmi schody. Vchod je v ústupkovém portálu klenutém mírně lomeným obloukem. Korunní římsa rizalitu nese zvalbenou střechu. Po stranách rizalitu po jednom okně s mírně lomeným obloukem, členěným dvěma svislými pruty. Protilehlý rizalit je členěn jen stejným oknem v archivoltě. Protilehlá průčelí s hlavními vstupy jsou řešena identicky. Pravoúhlý vchod je v edikule s ústupkovým portálem mírně lomeným. V tympanonech odlišné hebrejské nápisy. Vstupní vrata jsou dvoukřídlá, zdobená kovářským dekorem. Rovněž zábradlí lemující schody je kovářská práce. Edikula je završena ořímsovaným trojúhelníkovým štítem a sedlovou střechou. Ve vrcholu štítu kamenný trojlist. Vstupní průčelí jsou členěna šikmo umístěnými plastickými erby po stranách střechy portálu - jeden je městským znakem Břeclavi, v druhém je strom s rozložitou korunou. Průčelí je dále členěno horizontálně kordonovou římsou a profilovanou konzolovou římsou korunní, která nese trojúhelníkový štít, výrazně členěný vertikálně pilastry ukončenými nad korunou štítu fiálami; a horizontálně členěný jemnými kordonovými římsami. Plocha štítu je prolomena třemi okenními osami v lomené archivoltě. Prostřední osu tvoří biforium v mělké lomeně klenuté nice a v jeho parapetu je rytý letopočet 1892. Štít je ořímsován zubořezovou římsou a v jeho vrcholu je židovská hvězda. Střecha sedlová. Průčelí ze strany hřbitova po stranách edikuly je osazeno po jedné kamenné desce s rytým textem. Vlevo: Unter dem / Auffasvorstande / Adolf Schreiber / nach den Plänen / des Architekten Baurathof / Franz Rt. v. Neumann / Erbaut 1892.// Vpravo text: Zum einigen Angedenken / wird bekannt / dass die Herren / Jakob & Hirsch Kuffner / den Grund für / die neue Friedhofsanlage / gewendet haben und / dass Herr / Moriz Edler v. Kuffner / diese Vorhalle aufführen liess.// Dvouprostorový interiér, obřadní síň zaklenuta žebrovou klenbou.