obřadní síň

Obřadní síň se nachází v jihozápadní části hřbitova ve Rtyni v Podkrkonoší. Smuteční síň byla navržena jako dvoupodlažní, plasticky bohatě tvarovaný objekt. V přízemní části je vytvořeno kryté podloubí nesené hladkými pilíři, mezi nimiž se otvírají vstupní části obdélníkové otvory do prostoru hřbitova. Přízemní část je po celém obvodu zakončena předsazenou hladkou masívní atikou, nad níž se nachází plochá střecha, ze které ve střední části vystupuje patrová hmota členěná svislými pilastry vyzděnými z kamene. Pilastry výškově hmotu přesahují, takže vytváří náznak cimbuří, mezi nimi jsou osazena obdélníková nečleněná okna. Celá budova vychází vlastně z koncepce baziliky, neboť ústřední prostor je osvětlován nejen okny umístěnými v přízemní části, ale zejména okny z části převýšené. Materiálově je objekt proveden v kombinaci bílé břízolitové omítky a kamenného žulového zdiva a železnobrodských břidlicových obkladů. Konstrukčně se jednalo o železobetonové pilíře 40 x 40 x 300 cm, vyzdívky mezi pilíři byly provedeny z cihel a plynosilikátu, zastropení z I nosičů s hurdiskami.