obytné stavení

Štítově orientované přízemní zděné stavení se sedlovou střechou krytou betonovými drážkovými taškami tvoří spolu s navazujícími stájemi východní křídlo usedlosti. Hlavní průčelí je v přízemí dvouosé, do prostoru zápraží vede jako třetí osa branka. V trojúhelném štítu jsou prolomena dvě malá okénka. Průčelí domu i navazující ohradní zdi s brankou a bránou a průčelí špýcharu bylo celkově pojednáno při poslední razantní přestavbě usedlosti v roce 1928. Objekty mají nárožní lizény zvýrazněné kontrastní barevností, na ně dosedá profilovaná korunní římsa krytá betonovými taškami. Nad okny jsou bohatě tvarované štukové rostlinné rozvilinové suprafenestry, zjednodušený motiv se opakuje i v rámečku s číslem umístěným nad brankou pro pěší. V ploše nad římsou a pod okénky štítu je vyvedeno „sgrafito“ obdélného tvaru se dvěma klečícími postavami a datováním „LETA PÁNĚ 1928“, celý motiv je po obvodu lemován lipovými ratolestmi. Okénka ve štítu zdobí další štukové rozvilinové suprafenestry, tyto mají převislé konce. Ve vrcholu štítu je štukový rostlinný věnec s festony. Základní barva fasády je šedá, suprafenestry, římsa, lemování obvodu štítu a podbarvení „sgrafita“ je v barvě červené, lizény mají dokonce červeno šedý dekor evokující umělý mramor, ačkoli materiál je šlechtěná omítka. Boční východní průčelí je členěno pouze otvory oken s jednoduchými štukovými šambránami oranžové barvy, základní barva je bílá. První osu tvoří slepé okno, následují dvě okna, druhou polovinu bočního průčelí člení pravidelný rytmus osmi malých stájových okének, která jsou slepá. Okna v hlavním a bočním průčelí jsou nová plastová, bílé barvy. Boční dvorní průčelí je pětiosé, první okno je široké trojdílné, následují dvě svisle obdélná okna s „T“ členěním. Dále je rovina průčelí přerušena předstupující hmotou zádveří a koupelny, jedním dvoudílným oknem, poslední okno obytného stavení je opět trojdílné. Všechna okna dvorního průčelí obytného stavení jsou dřevěná.