okružní městské sady

1) Smetanovy sady 2) pomník J.F.Smetany 3) Kopeckého sady 4) pomník M.Kopeckého 5) meteorologický sloupek 6) Šafaříkovy sady 7) Křižíkovy sady 8) socha sv. Jana Nepomuckého 9) pomník Františka Křižíka 10) sady 5. května 11) sady Pětatřicátníků Okruh městských sadů, založený na zrušených hradbách v 1. polovině 19. století, zachovává, byť značně redukuje, hradební pásmo kolem vnitřního města. Kolem nich se soustřeďoval společenský a kulturní život města a z toho vyplývala i jejich úprava a výstavba kolem. V té době zde byly postaveny budovy, které patří dodnes k nejvýznamnějším stavbám v Plzni – divadlo, muzeum, Měšťanská Beseda, spořitelna, hotely, synagoga aj. Sady byly založeny v duchu dobového názoru na reprezentativní zahradní umění, opírající se o přírodně krajinářský sloh, doplněné množstvím proměnlivých zahradnických atraktivit a ukázek dokonalého řemesla (kobercové výsadby, vázy, letní aranžmá tropických rostlin aj.) Základem se staly stromy rostoucí na původních valech, doplněné alejemi kolem promenád i solitery a skupinami exotů a kultivarů. Sady byly doplněny památníky a drobnou zahradní architekturou (fontány, jezírka, voliéra aj.). Do sadů byla zahrnuta i plocha po zasypaném mlýnském náhonu se zachovanou doprovodnou vegetací (převážně olše, dosud zachované), včetně Pražského mostu s Pietou, z jedné strany zasypaného do úrovně vozovky. Městské parky na okruhu mají rozlohu 19 ha.