Ottendorferova knihovna

Jednopatrová nárožní budova s věží. Průčelí z červených cihel. Horizontálně členěno profilovanou kordonovou římsou nad přízemím, podokenní římsou prvního patra a ukončeno profilovanou korunní římsou. Severní průčelí o dvou okenních osách se štítem. Přízemí se soklem. Okenní otvor ve 2 ose osazen ve vyžlabené šambráně. V nadpraží obdélný otvor se zubořezem, v něm pole s kruhovým terčem s úponkem, dále naznačena polokruhová cihlová bosáž s klenáky, v tympanonu s pobíjeným ornamentem. Dveřní otvor s identickou šambránou a nadpražím, v tympanonu vedle probíjeného ornamentu kartuš s nápisem „EINGANG ZUM SAAL“. Okna v patře na společné podokenní římse osazena v bosované šambráně s klenákem (s diamantovým řezem) ve vrcholu a rozvilinou ve cviklech. Jako suprafenestra rovná nadokenní římsa, nad ní naznačen cihlami segment s plochým klenákem uprostřed. Nad korunní římsou se zdvihá stupňovitý volutový štít- dole voluty s rozetou, po stranách obelisky, pilastry s výraznými hlavicemi, typová okna v jednoduchém výřezu, v nadpraží s naznačeným segmentovým obloukem s plochým klenákem ve vrcholu, v tympanonu nad rovnou římsou mušle. nad římsou další voluty, nápis „1892“, dvě vázy a trojúhelné zakončení. Východní průčelí o čtyřech okenních osách s rizalitem, štítem a arkýřem nad patrem ve 2. a 3. okenní ose. V 1. ose přízemí slepý kruhový otvor s profilovanou šambránou s klenáky. Okna 2. a 3. osy přízemí s obdobným schématem jako okno přízemí severního průčelí - pouze v tympanonu čtvercová kartuš. Okno ve čtvrté ose umístěno výše - osazeno v bosované šambráně s parapetem, neseným plochými konzolkami. Okna prvního patra s trojúhelnou suprafenestrou v 1. a 4. okenní ose, s rovnou nadokenní římsou ve 2. a 3. ose identická s okny patra severního průčelí. Stupňovitý volutový štít - prolomen čtyřmi typovými okny (prostřední dvě patří arkýři s bohatě zdobenou podnoží), ukončeno trojúhelným nástavcem. Věž o třech patrech, v horním patře přechází v osmibokou a prolomena kulatými okénky. Pod profilovanou korunní římsou probíhá ozdobný vlys. Okno v 1. ose prvního patra s balkonem. Jižní průčelí o pěti okenních osách s věží v 5. ose. Okna 1. – 4. osy v přízemí viz okna 2. a 3. osy přízemí východní strany. Okna 1 patra viz okna patra východního průčelí – 1.- 4. osa s rovnou nadokenní římsou, 5. osa s trojúhelnou suprafenestrou a balkonem. Věž pročleněna obdobně jako u vých. průčelí. V 5. ose přízemí vstup s polokruhovým záklenkem a kamenným ostěním. Korunní římsa jižní strany s hranolovými konzolami. K západní straně přistavěn dvouosá přístavek s atikou. Řešeni šambrán okenního a vstupního otvoru viz popis oken přízemí jižního průčelí – bez zdobné výplně v tympanonu. Západní průčelí v patře prolomeno jedním oknem (viz popis oken prvního patra jižní strany). Zakončeno volutovým štítem se dvěma okenními otvory – popis viz štít severního průčelí. Jednokřídlé dveře domu bohatě pojednané zdobnými detaily (diamantové řezy, voluty, obdélné rámy s výplněmi apod.). Soustava sedlových střech, vaznicková krovní konstrukce, krytina břidlice.