palác Hausperských z Fanálu

V letech 1986-1990 byl palác adaptován pro potřeby divadla Husa na provázku. Popis fasády se vztahuje na čtyřosé průčelí, obrácené k Zelnému trhu, je možné upřesnit: hlavice vysokého řádu jsou kompozitní, se zvířecími hlavami, okna prvního patra s maskarony v zalomení říms a rostlinnými motivy v nízkých suprafenestrách, okna druhého patra v profilovaných šambránách a s jednoduchými parapetními římsami. Kordonová římsa nad druhým patrem odděluje mezaninový nástavec bez oken, v jehož středu je umístěna zmiňovaná mušle, lemovaná akantem. Portál zabírá v přízemí šířku dvou středních okenních os, je vymezený dvěma nakoso postavenými pilastry, nesoucími v půdoryse zvlněný balkon prvního patra. Vstup je sklenut stlačeným obloukem s profilovanou archivoltou a středovým klenákem, nad ním se nachází znak se dvěma aliančními erbovními štítky, z nichž jedem je prázdný. Znaková kartuš je zdobena stylizovanou korunou, akantem a drobným maskaronem v dolní části. Fasáda do ulice Petrská je jednodušší, první patro armované, se dvěma okny a dveřmi, další dvě patra jsou hladká, okna v profilovaných šambránách a s jednoduchými parapetními římsami, v prvním patře se zvlněnou nadokenní římsou a maskarony v suprafenestrách. Průjezd paláce je sklenut plackou s četnými nepravidelnými lunetami a štukovým zrcadlem ve tvaru kvadrilobu uprostřed, vlevo od něj se nachází místnost s křížovou klenbou. Točité schodiště v pravé zadní části průjezdu směřuje do pater, upravených v 19. století (velké plochostropé místnosti. 1. suterénní patro s valenou klenbou na pasech slouží jako sklepní scéna, 2. suterén – spletité chodbičky sklepů – jako galerie. Půda je nově upravena, nachází se zde kamenné ostění. Zadní fasáda byla upravena, proti ní přistavěna nová budova divadla a mezi nimi vytvořený prostor venkovní scény s ochozy.