Palác kultury

Palác kultury představoval stavbu s prvořadým politickým a kulturně-společenským významem, jejíž výstavbě bylo věnováno neobyčejné úsilí a množství prostředků. Požadavek vytvořit okázalou dominantu byl záměrem od samého počátku a tomu podřízeno i samotné exponované místo s výbornou dopravní dostupností. Jeho velkolepou horizontální hmotu později doplnila vertikála hotelu Forum a v zadním plánu méně exponovaná administrativní budova řídícího střediska Městské správy Veřejné bezpečnosti. V interiérech Paláce kultury a v jeho bezprostředním okolí bylo v době vzniku uplatněno velké množství uměleckých a uměleckořemeslných děl. Palác kultury přiléhá západně k pankrácké radiále, ulici 5. května. Mimoúrovňová křižovatka tvaru osmičky umožňuje příjezd z obou směrů. Reprezentační vjezd leží u jižní strany budovy. Zde také inženýři umístili povrchové parkoviště osobních vozidel. Pro autobusy stálo parkoviště při západní straně paláce, další je v prvním podzemním podlaží.