památník dětí zastřelených 21.6.1918

1/ Kruhová deska v dlažbě chodníku u rohu domu čp. 827, Koterovská 44 2/ Kruhová deska v dlažbě parkovacího pásu ul. Koterovské před domem čp. 655, Koterovská 42 3/ Kruhová deska v dlažbě parkovacího pásu ul. Koterovské před domem čp. 593, Koterovská 37 4/ Kruhová deska v dlažbě chodníku u domu čp. 634, Koterovská 38 5/ Pamětní deska na domě čp. 664, Koterovská 40 6/ kruhová deska u domu čp. 579 Soubor kruhových desek je umístěn na severozápadním konci Koterovské ulice, před hlavním nádražím, a jedna v sousední Rubešově ulici. Kruhové desky jsou umístěny v ploše chodníku nebo v prostoru parkovacích stání komunikace. Na domě čp. 664, Koterovská 40 je umístěna pamětní deska, připomínající památku dětí zastřelených v těchto místech maďarským vojskem dne 21.6.1918. Kruhové desky jsou osazeny v místech, kde byly děti zastřeleny. Všechny desky jsou stejného provedení: žulové kruhové desky o průměru asi 50 cm, na nich ve vyrytém kruhu je vytesáno datum 19 21/6 18. Pamětní deska od O. Waltra byla vytvořena roku 1919. Je osazena v přízemí domu čp. 664, který je samostatnou kulturní památkou (r.č. 100637). Obdélná bronzová deska s okosenými horními rohy, na spodním okraji doplněna čabrakou. V horní části desky figurální reliéf, pod ním nápis: PAMÁTCE/ OBĚTÍ RAKOUSKÉ HLADOVÉ/ PERSEKUCE, ZASTŘELENÝCH DNE/ 21. ČERVNA 1918 MA´DARSKÝM / VOJSKEM, VEDENÝM PORUČÍ- / KEM O.WIRFLEM Z PLZNĚ. / NA OZNAČENÝCH MÍSTECH BYLY ZA-/ VRAŽDĚNY DĚTI: / HAVLÍČEK VÁCLAV, NAR. 30.XII.1906/ HOVORA KAREL, NAR. 3.VI.1905/ KOLÁŘ JAROSLAV, NAR. 7.XII.1907/ VALIŠ JAROSLAV, NAR. 7.IX.1906 / VEVERKA FRANIŠEK, NAR. 18.XI.1904.