památník hrdinům Velké mostecké stávky

Památník je zhotovený z umělého kamene. Tvoří ho tři hranolové sloupky, umístěné na společném podlouhlém soklu. Boční sloupky jsou užší a nižší, střední pak širší a vyšší. Nahoře na přední stěně středního sloupku je plasticky provedený obrys pěticípé hvězdy, uprostřed se srpem a kladivem. Na všech třech sloupcích je v horní části umístěná trojdílná nápisová deska z černé leštěné žuly. Horní a dolní díl je nízký, střední díl pak vysoký. Na desce je zlatým písmem proveden nápis: „NA PAMĚŤ HRDINŮ VELKÉ HORNICKÉ STÁVKY Z R. 1932“ (na horní desce) / „SOUDRUHŮ JANA KŘÍŽE A JOSEFA ŠEVČÍKA, / KTEŘÍ V TĚCHTO MÍSTECH PADLI POD KULEMI ČETNICKÝCH / PŘISLUHOVAČŮ BURŽOÁSNÍ VLÁDY PŘEDMNICHOVSKÉ REPUBLIKY. / PADLI V BOJI ZA CHLÉB A LIDSKÝ ŽIVOT HORNÍKŮ, ABY SE NÁM / ŽILO LÉPE A ABY BYLO SPLNĚNO GOTTWALDOVO BOJOVÉ HESLO: “ (na střední desce) / „JEDNOTA, BOJ, VÍTĚZSTVÍ ! / 1932 1952“ (na dolní desce). Po obou stranách sloupků s nápisovou deskou se nachází volně stojící širší hranolový sloupek, sahající k dolnímu okraji nápisové desky. Na sloupku je soklík, nesoucí misku na květiny. Plocha před památníkem má kamenné dláždění. (V současné době na památníku chybí malá nápisová deska, která se nacházela pod deskou velkou – na středním sloupku. Byla obdobného provedení a s tímto textem: „V DŮSLEDKU / LIKVIDACE / STARÉ ČÁSTI MOSTU / BYL V ROCE 1969 / PAMÁTNÍK PŘEMÍSTĚN“.)