památník Karla Filipa ze Schwarzenbergu

Památník ve tvaru kruhové kaple stojí v lese poblíž vrcholu kopce Ptačí hrádek, nad údolím Chvalšinského potoka. Památník je cennou ukázkou původně nedokončené klasicistní stavby, jež byla stavěna na oslavu vítězství zakladatele Karla Schwarzenberka v bitvě u Lipska, a jako romantický, malebný prvek v krajině. Památník stojí nad údolím Chvalšinského potoka, na SZ výběžku svahu vrchu nazývaném Ptačím hrádek, k němuž vede cesta od rozcestí u zámecké zahrady. Stavba stojí na přírodní a částečně uměle vytvořené terase. Dnešní přístupová cesta vede k JV straně objektu. Přízemí se skládá z kruhové kaple, vepsané do čtvercového půdorysu, a z obdélného JZ křídla. Nad kaplí je tambur, na němž spočívá dvouplášťová nezděná kupole s plně neukončenou lucernou. Stavba přízemí je omítaná, z cihelného zdiva, výjimečně s doplňky kamene. Pouze kruhová kaple pod tamburem je z kamenného zdiva. Stavba kaple má v každé straně obdélný vstup – vyjma strany JZ, k níž je přistavěno krátké křídlo. Vstupy jsou provázeny nikami zaklenutými konchou, jejichž dno je pokryto raženými cihlami. Fasády jsou členěny pilastry.