památník sovětských válečných zajatců

Na volném prostranství na východ od hřbitova stojí vysoký monumentální pylon, tvořený dvěma samostatně stojícími a mírně zahnutými vysokými deskami, zhotovenými z betonu. V horní a dolní části jsou spojeny dvěma kovovými páskami s letopočty - 1945 nahoře a 1941 dole, mezi čísly dozdobené funerálními větvičkami. Kolem pilonu je kamenné dláždění ze žulových kostek tak, že do vzdálenosti přibližně dvou metrů od pylonu je řídce, porůznu vždy jedna či dvě kostky v jiné výškové úrovni, jíchž je několik, než je úroveň základní. Před pylonem je v zemi osazena mírně sešikmená deska s nápisem “KU CTI A SLÁVĚ OBČANŮM SOVĚTSKÉHO SVAZU KTEŘÍ ZDE ODPOČÍVAJÍ JAKO OBĚTI FAŠISMU VE DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE”, následuje vegetabilní motiv s pěticípou hvězdou oddělující text “OBČANÉ SOKOLOVSKA”. K ploše s památníkem vede sadm nízkých schodišťových stupňů. Celý památník je v rovině, na terase je vyvýšen od ces. Okolní prostranství se mírně svažuje, upraveno je parkově. Svým rozsáhlým prázdným prostorem působí velmi klidným dojmem. Nemocní ruští zajatci byli posíláni do tábora pro nemocné, který byl umístěn v areálu bývalých kasáren, které stávaly v místě dnešního sídliště Vítězná. Podmínky v táboře byly velmi špatné, zdravotní péče minimální a úmrtnost nemocných byla z těchto důvodů značně vysoká. Mrtví byli pohřbíváni do masových hrobů nedaleko městského hřbitova. Do dubna 1945 jich bylo pohřbeno 2202, další byli pohřbíváni ještě v květnu, takže celkový počet přesně neznáme. Místo, kde byli mrtví pochováni, bylo označeno nejdříve březovými kříži, potom pomníčkem. Poslední úprava hřbitova ruských zajatců pochází z roku 1971, kdy zde byl postaven památník v podobě dvou prstů zdvižených k přísaze s letopočty 1941 a 1945.