panský dům

Z původního komplexu obytných a hospodářských budov se zachoval jen patrový, částečně podsklepený panský dům. Severní část původní veliké parcely č. 40, na níž se dříve nacházelo hospodářské křídlo, byla již dříve majetkově oddělena a nově zastavěna. Kdysi reprezentativní bezprostřední okolí domu se připomíná pouze terénní terasou s náznakem bývalých schůdků do jižní zahrady. Terén zahrady se pak značně svažuje k řece Střele. Dvoupodlažní, částečně podsklepený dům z kamenného a smíšeného zdiva, se sedlovou střechou a valbami tří rizalitů. Základní půdorysná dispozice je obdélná, s delší osou ve směru V-Z, ve hmotě dosud symetrická. Na obou nárožích vyčnívají z obou průčelí pravoúhlé rizality s konkávně prohnutými stěnami. Krov spojovaný kolíky. Mohutné vazné trámy jsou původní, barokní, delší prvky mladší, střecha kryta bobrovkami na husté laťování. Jižní průčelí s devíti osami. Symetrie byla narušena vybouráním stodolových a garážových vrat ve východní části. Při středním rizalitu umístěné dveře do skladu odstranily původní okno. Střední rizalit s přízemní novodobou verandou, s postranními dveřmi a v čele s trojdílným oknem. V průčelí rizalitu obdélné kamenné ostění, nad ním letopočet 1723. V západní části jsou dvě okna v líci fasády, členěna na kříž, s osmi tabulkami. Celkem vlevo novodobý vstup do samostatných dvou místností. V patře zůstala zachována klasicistní osmitabulková okna v líci, tři osy nad seníkem a garáží tvoří pouze niky po zazděných oknech. Klasicistními prosklenými dveřmi v ose středního rizalitu se vstupovalo na balkon, původně na konzolách. Dnešní veranda nemá zábradlí. Fasádu horizontálně člení mírně odskočený sokl, bohatá kordonová římsa. Šambrány oken nejsou na tomto průčelí znatelné. Stupňovité nárožní lišeny s rustikou jsou na rozích zaobleny a ve spodní části říms jemně tvarovány. To bylo poslední neodbornou opravou domu na jz. poškozeno. Východní průčelí obsahuje v patře dvě symetricky umístěné niky po zazděných oknech. K západnímu průčelí jsou přistavěny přízemní kolny, které zakrývají okna přízemí. Ve stěně patra, v úrovni hlavní římsy, je patrový otisk sedlové střechy v minulosti odstraněného objektu. Severní průčelí původně devítiosé obsahuje směrem od východu v patře krajního rizalitu niku po zazděném okně, přízemí bez otvorů. Ve střední části jsou v přízemí stodolová vrata, patro bez otvorů. Ve středním rizalitu je v každé stěně po jedné ose. Otvory s vystupujícím obdélným kamenným ostěním s lištou, s horními i spodními uchy. V patře osmitabulková okna za ostěním, v přízemí jsou ostění nižší a otvory jsou ještě zčásti zazděné, Vstupní dveře v ose středního rizalitu za kamenným ostěním s lištami a tvarováním překladu. Dvoudílné dveře rámované, se skleněnými horními výplněmi a ozdobným vyřezáváním středních výplní. U oken v západní části nejsou kamenná ostění patrná. Vstupní dveře segmentově ukončené, rámové.