papírna - kartounka s obytným domem

Secesně komponovaný solitérní objekt o dvou podlažích, částečně podsklepený, se nachází na jižním okraji MPZ Vrchlabí na levém břehu řeky Labe. Objekt byl postaven před r. 1905 jako kartounka společně s obytným domem a představuje cennou ukázku polyfunkční architektury z počátku 20. století s množstvím architektonických prvků a detailů z období pozdního klasicismu a secesního slohu v obou částech stavby. Průčelí obytného domu vystavěno k jihozápadní straně směrem k řece. Vstup do objektu z Vančurovy ulice od jihozápadní strany, kde obytný trakt navazuje v ose na výrobní provoz kartounky. Dvorní část s výrobnou a provozním zázemím orientovaná k jihovýchodní straně. Objekt vystavěn na kamenné podezdívce z pískovcových bloků vyrovnávající nerovnosti terénu. Průčelí dvoupodlažního obytného objektu o čtyřech osách, s dvěma štíty s prolamovanými křivkami s oplechováním, pravé štítové průčelí s lichoběžníkovým arkýřem krytým stříškou. Okna v přízemí u střední osy trojdílná, ostatní okna v přízemí a 1. NP obdélná, dělená do kříže. Ve štítech sdružená obdélná okna. Vchod do objektu po třech kamenných stupních, se zapuštěným segmentovým obloukem z Vančurovy ulice dvoukřídlými dveřmi, ve vrchní části se světlíkem. Dveře kazetové, částečně prosklené, opatřené kovanými křivkami mříží. Nad vstupní dveřní osou na profilované segmentové konzole vynesen kvádrový arkýř, zakončený identickým prolamovaným štítem jako u traktu v průčelí. Strana jihovýchodního traktu do dvora zakončena trojúhelným štítem, v levém nároží v ose přízemí a 1. NP obdélná okna, ve štítě okna sdružená, pravé nároží se sdruženými okny schodiště se skleněnou barevnou výplní, okna v 1. NP zakončena segmentem. Nádvoří s provozním zázemím kartounky nepravidelného půdorysu, vysokými okenními osami ve štukových svislých rámcích, okna v dřevěných rámech, v přízemí kryta mříží. Patrová provozní hala severozápadním směrem do Vančurovy ulice navazuje v ose na obytný objekt. Obdélná okna v osách přízemí a 1. NP orámována lisénami ve štukové omítce. Krov sedlové střechy, krytinou objektu pálená taška, ve střeše uplatněny segmentové prosvětlovací vikýře.