park

Barokní park založený v 1. polovině 18. století před jižním průčelím zámku lze rozdělit na tři části. Pravidelný francouzský parter mezi zámkem a korytem říčky Rokytné, uměle vytvořený divadelní ostrov a anglický park s lipovými alejemi. Zahradu navrhl francouzský architekt Jean Trehet v roce 1715. Okrasná zahrada s pískovanými cestami tvořena podélnými pravidelným francouzským parterem ukončeným tokem říčky Rokytné byla založena na předcházející renesanční zahradě. Jednotlivé části parteru jsou od sebe odděleny stříhanými špalíry. Do zahrady se sestupuje schodištěm v ose zámku. Návaznost zahrady je zdůrazněna i salla terenou v přízemí západního zahradního zámeckého křídla. Parter přímo pod zámkem je zdoben bohatou broderií, jehož středu dominuje do země zapuštěná kruhová kašna. V roce 1954 byly do kompozice parteru včleněny barokní sochy s mytologickým námětem a bohatě tvarované barokní lavice z pískovce z roku 1734. Západní část zahrady situované pod kostelem se nachází užitková zahrada se skleníkem a domkem pro zahradníka. Za říčkou se v zámecké ose nachází uměle zbudovaný ostrov tvaru bastionu obtékaný dvěma slepými říčními rameny. Zámecká pohledová osa vrcholí terasou zámecké scény přírodního divadla. Zbytek rozsáhlého anglického parku tvoří bývalá Štepnice, která je dnes částečně osázena mladými lipovými alejemi. Vzrostlejší stromy lemují spíš jen okraj parku. Charakter parku na druhém břehu říčky je spíš volnější a tvoří tak kontrast k pravidelné zahradě pod zámkem. Přesto se ale nejedná zcela o volný krajinářský park anglického typu.