Pernek

Drobná obec Pernek leží cca 4 km severozápadně od centra Horní Plané, asi 1 km od levého břehu vodní nádrže Lipno I, v hornatém prostředí okraje Šumavy. První zmínka o obci je z roku 1445, název Pernek je odvozen z německého výrazu Bäreneck (Medvědí kout). Jedná se o středověkou pravidelně vytýčenou lánovou ves, kterou tvořila pouze ve svahu položená obdélná náves, ze dvou delších stran obestavěná řadami zděných usedlostí s branami. Na jejich dvory navazovaly rovněž zcela pravidelné rovnoběžné pásy polí – lány. Do urbanistické struktury obce výrazněji zasáhl požár v červnu 1931 a také odsun německého obyvatelstva po 2. světové válce. Jádrem obce je náves s kaplí z roku 1934, postavenou na památku zmíněného požáru. Podélná náves se svažuje k Lipnu a nachází se zde charakteristická zástavba s patrovými zemědělskými usedlostmi uzavřeného typu obdélného půdorysu z 18. a 19. století, s hladkými fasádami členěnými lisenami.