piaristická kolej

Objekt bývalé piaristické koleje je čtyřkřídlá, jednoposchoďová budova, přiléhající na jihozápadě k objektům kostela sv. Jana Křtitele i samotného kostela. Hlavní průčelí obrácené do Pilařovy ulice je jedenáctiosé s bohatě zdobeným portálem. Původní barokní pískovcové ostění oken, nad portálem pak spojeným ostěním sdružené dvojice oken. Portál je edikulový s přisazenými sloupy na přízední podestě s profilací, završených ionskými hlavicemi s listovým dekorem. Nad rovným překladem bez vlysu je roztržený segmentový štít, na jehož ramenech jsou posazeny profily váz, ve středu pak se znakem. Fasáda přízemí je členěna celoplošnou lineární bosáží, pokračující v patře bosovanými nárožními pilastry. Kordonová římsa je nahrazena rovným překladem, který se opakuje pod korunní římsou a tvoří v prvním patře s pilastry vpadlé lezénové pole. Nádvoří zachovává téměř čtvercový půdorys je pročleněno zasklenými arkádami v patře a otevřeno v přízemí chodbami ze tří stran. Průjezd je zaklenut valou klenbou na výsečích s napravo umístěným přístupovým schodištěm do patra. Přízemní prostory jsou zaklenuty obdobně valénými klenbami s výsečemi. Obvodové chodby dvora jsou zaklenuty valeně na výsečích, stejně jako hlavní sál, přístupný bohatě profilovaným barokním portálkem. Prostory prvního patra jsou většinou plochostropé. Při zahradní zdi, lícující s ulicí Pilařovou, je umístěna raně barokní kaplička. Na průčelní fasádě jsou sekundárně umístěny pamětní desky Dr. A. Štrobacha a J. Ohérala. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - plech