pilíř s bustou hraběte F. A. Šporka

Bronzová busta F. A. Šporka umístěná na kamenném podstavci. Podstavec je čtyřboký, dole odstupněný a zdobený motivem fascií, s akantovými ozdobami na nárožích a římsou vpředu vzdutou a zdobenou kovovým Šporkovým znakem. Vpředu na podstavci je nápis: "Franz/ Anton Graf/ Sporck/ 1662-1738". Vzadu je nápis: "Die dankbare/ Bevolkerung/ der/ Herschaft Gradlitz/ 1901". Vlevo a vpravo jsou stopy dalších dvou zničených nápisů, vlevo: Pesch... Na podstavci stojí bronzová busta staršího muže s masitým obličejem a rokokovou parukou. Hlava mírně natočena vlevo. Kolem krku je šátek, na prsou vavřínová větvička. Busta je v životní velikosti, výška i s podstavcem je asi 160 cm. Po r. 1999 obnoveno kované ohrazení na pískovcovém rámu.