pilíř se sochou Nejsvětější Trojice

Pilíř se sochou Nejsvětější Trojice se nachází na severovýchodním okraji obce Hora Svatého Šebestiána, na východním okraji místní komunikace, na hranici pozemkových parcel číslo 1107/1 a 1257. Čelem je natočen k severozápadu, výška činí 544 cm. Jeho materiálem je bělavý, patrně polabský pískovec. Architektura díla se skládá z obvodového stupně, soklu s ustupující horní profilací, hranolového dříku s nápisem, krycí desky s profilovanou obvodovou římsou a hladkého obelisku ukončeného hlavicí s profilovanou obvodovou římsou, z níž prostřednictvím útlého projmutí vybíhá sféra nesoucí vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice tzv. triumfálního typu. Toto sousoší tvoří na oblakové kupě sedící postavy Boha Otce (vpravo) v dlouhém plášti a se zlaceným kovovým žezlem v pravé ruce a Boha Syna (vlevo) s pláštěm přehozeným přes pravé rameno a zahalujícím dolní část postavy. Pravá ruka přidržuje pozlacený latinský kříž. Mezi oběma postavami je na kovovém trnu umístěna rekonstruovaná pozlacená paprsčitá svatozář s Božím okem v symbolickém trojúhelníku. Na čelní straně dříku soklové architektury je bílou barvou zvýrazněný německý frakturní nápis: Gewidmet / von /Anna Fritsch/ 1908//. Na levé straně dříku byl v minulosti nápis: „ STE [?][…] IOSEF SEICHE TEPLITZ – SCHÖNAU“