pivovar

Rozlehlý komplex budov. Při Soukenické ul. v jižní frontě čp.54, 55, 56. Spojené v jediný funkční a výtvarný celek (hlavní průčelí). Čp. 57 již v západní frontě zástavby. V nároží zástavby bývalá vodárenská věž, nyní přestavěná. Zástavba za výše uvedenými objekty padla za oběť novodobé (80. léta 20.století) hale stáčírny. Pod hranou svahu pozdně klasicistní budovy sladovny a spilky, které obepínají svah z jižní a západní strany. Průčelí budov pod svahem členěné rustikou a pilastry s drobnými segmentově zaklenutými okny. Na jižní straně objekty z režného cihelného zdiva (spilka) s jednoduchým členěním. Napravo kamenná zeď spilky z kvádrového zdiva se zazděnými renesančními plastickými prvky zbořeného předbraní Pražské brány. Nika zaklenutá konchou se skulpturou krále Gambrina. Nástavba sladovny členěna liseny profil.římsami. Hlavní průčelí čp.54-56 dvouetážové, devítiosé. 3 střední osy na mělkém rizalitu. V přízemí okna půlkruhově zaklenutá s ustoupeným parapetem. V místě 2. a 3.osy zleva proražený dodatečný pravoúhlý průjezd. V 8.ose původní půlkruhově zaklenutý vstup. Parter pokryt pásovou rustikou. V úrovni pat záklenků profilovaná římsa. Okna s profilovanou archivoltou. Mohutná profilovaná kordonová římsa. V 2.n.p. rizalit členěn čtyřmi toskánskými pilastry. Okna mají plochou šambránu s profilovaným lemem. Na pilastry dosedá kladí s profilovanou římsou. Vlys hladký. Střecha sedlová rovnoběžná s průčelím. Čp. 53 - řadový dvoupodlažní tříosý dům. Zástavba na celé hloubce parcely až na okraj svahu. Pouze na V straně uprostřed nevelký protáhlý dvůr. Při ulici střecha sedlová s hřebenem rovnoběžným s průčelím dozadu střecha sedlová s valbami. Hlavní průčelí tříosé. V parteru pásová rustika. Hranolová třídílná kordonová římsa. V patře dvoudílná hranolová průběžná podokenní římsa. Okna s páskem lemovaným šambránami. Profilovaná korunní římsa. Dispozice - přízemí: vpravo z ulice vstup do ploše segmentově zaklenuté chodby, která probíhá na celou hloubku budovy. Vlevo ploché placky. Patro plochostropé. Sklep so ulice půlkruhově valený, před ním příčně valený segmentový. V r. 1840 dům pouze o hloubce dvor. traktů, nynější přední dva trakty. Sklep pravděpodobně renesanční. Vcelku poklasicistní novostavba kol. r. 1860. Ve dvorním traktu značné novodobé úpravy. Čp. 57 - 3 osy, v parteru průjezd pravoúhlý dodatečně proražený na celou šířku ulice. Dispozice v čp.54-56: zbytky valeně (půlkruh) klenuté chodby v uličním traktu čp.54 a v čp.56 zbytek segmentově valené klenuté chodby u původního vstupu. Ostatní historické konstrukce zničeny. V čp.57 proražením průjezdu opět zničeny veškeré historické konstrukce (vyjma části obvodových zdí a krovu). V objektu šestipodlažní sladovny v nižších podlažích segmentově valené paralelní klenba podpírané segmentovými arkádami. Ve vyšších podlažích segmentové klenby do I nosičů podpírané ocelovými průvlaky na ocelových sloupech. V nároží dřevěné trámové stropy na ocelových průvlacích a sloupech. Ve spilce dvě patra sedm paralelních valeně klenutých ležáckých sklepů, které zabíhají až pod nádvoří. Pod nádvořím příčná spojovací valeně klenutá chodba s nepravidelně rozmístěnými pětibokými lunetami. Sklepy v některých případech zcela vyplněny káděmi.