pivovar

Základem knížecího pivovaru, stavěného Schwarzenberky, byla renesanční zbrojnice následně upravovaná do podoby rozlehlého dvorce obdélného tvaru, v kratších čelech prostoupených klenutými protilehlými průjezdy zpřístupňujícími vnitřní pivovarský dvůr. V jeho středu se kdysi nacházela profilovaná kamenná kašna schraňující sem přiváděnou vodu, následně zásobující jednotlivé pivovarské provozy. Hlavním vstupem do pivovaru je průjezd k němu situovaný ze západní strany od města. Dnešní stav je konglomerátem staveb vysledovatelných na vcelku starém půdoryse, avšak posléze rozšiřovaných už mimo rámec původnosti. Pivovar vyplňuje plochu jihovýchodního okraje Třeboně a kromě městské zástavby jej od východu obkličuje Zlatá stoka. Vodní zdroje v podstatě kopírovaly středověké opevnění s dobovými baštami, které byly architektonický velmi citlivě a vkusně vkomponovány do pivovarského areálu. Později stavěné budovy pivovaru v některých případech zasáhly až do bývalého parkánu. Interiér nebyl zpřístupněn.