pivovar

Pivovar se nachází v centru obce, chráněné jako vesnická památková zóna, v otevřeném údolí při silnici. Areál pivovaru tvoří soubor budov uspořádaných do dvou za sebou řazených hmot, s podélnou osou vedenou ve směru SZ - JV. Hlavní budovu čp. 34, umístěnou blíže k cestě, tvoří (od severozápadu) bývalá kotelna/strojovna s vysokým komínem, varna, věžový blok sladovnického hvozdu, humno a tzv. dům sládka čp. 95, který je v přízemí spojený s provozem sladovny a v patře má obytnou dispozici. Za hlavní budovou se nachází úzký dvůr vymezený na druhé straně zadním objektem, sestávajícím ze dvou budov sklepů s lednicemi, k nimž se na nádvorní straně váží objekty stáčírny a expedice. Na severní straně se pak nachází zřícenina lednice. Areál byl vymezen ohradní zdí odstraněnou v 90. letech minulého století. Předmětem ochrany je areál pivovaru: přední budova (kotelna s komínem, varna, věžový blok sladovnického humna se sýpkou, sládkův dům), zadní budova (sklepy, lednice, stáčírna a administrativní budova) a pozemky vymezeného areálu.