hrobka pánů z Bukůvky

Samostatně stojící zděná stavba na čtvercovém půdoryse o délce strany cca 5,3 m. Je omítnutá vápenocementovou hladkou šedou omítkou. Na korunní kladí tvořeném oblounovým architrávem, hladkým vlysem a římsou profilovanou žlábkovnicí a předsazením dosedá stanová střecha krytá břidlicí. V jejím vrcholu je plechový kohout. Vstupní průčelí je otevřené půlkruhovou pískovcovou edikulou, nesenou zdobenými pilíři, nahoře ukončenou rovnou profilovanou římsou. Z pravého pilíře vybíhá přibližně do poloviny prostoru asi metr vysoká bohatě zdobená poprseň. Celý otvor uzavírá železná ozdobná mříž s bohatými vegetabilními motivy, volutami, atd. Pilíře edikuly jsou rozdělené profilovanou římsou, v dolní části jsou v rolverkových kartuších lví hlavy a kolem je pobíjený ornament. Tutéž podobu má pilíř na levé straně poprsně. V horní části jsou v mělkých nikách konchou pokrytou mušlí alegorické reliéfní postavy. Vlevo Sílu představuje postava ženy v dlouhých šatech s bohatě nabíranými rukávy, která stojí levou nohou na hřbetě lva, vpravo Milosrdenství zpodobňuje postava ženy s křídly, v dlouhých šatech s bohatě nabíranými rukávy, držící v náručí levou rukou nahé dítě, přičemž další dvě stojí po její levé a pravé straně. Nad Sílou je nápis FORTITVDO, nad Milosrdenstvím CHARITAS. Pilíře jsou ukončené římsou s vejcovcem a volutami. Navazující archivolta o menší šířce, než pilíře, má pás z pobíjeného ornamentu. Ve cviklech je rovněž pobíjený ornament, přes který je v pravém rohu erb Barbary Okrouhlické z Kněhic (zatočené beraní rohy s částí lebky), v levém rohu Bukůvků (osmičková smyčka). Plocha poprsně je vyplněná reliéfem ležícího lva s lebkou na hřbetě, o níž se opírá pololežící postava nahého chlapce s rouškou kolem beder. Levou rukou drží na koleně přesýpací hodiny. Obraz doplňuje beránek, liška a had s korunkou. Nad hlavou lva je v oválném rámu kapitálou „HODIE MIHI / CRAS TIBI“, nad chlapcem v tabulce frakturou „UMŘÍTI POMNI/COS TY TO SEM GA/BYL A CO SEM GA/TY BUDESS“, v rolverku nad beránkem frakturou „POMNI NA SMRT/HRRESSYTI NE/15 BUDESS 92“. Na horní straně rámu s reliéfy je kamenická značka ve tvaru přeškrtnuté jedničky na stříšce a písmena B. D. IGF. Restaurátorským průzkumem bylo zjištěno, že klášterní klenba je vyzděna z dihel a stěny byly provedeny z lomového kamene. Na zdivo byly naneseny jádrové i štukové vápenné omítkové vrstvy. Lokálně byly potvrzeny původní kletované vnitřní omítky. V kryptě nikoliv.