pohřební kaple Khuen-Belassi

Pohřební kaple hrabat Khuen-Belassi je situována v centrální poloze na městském hřbitově uprostřed čtvercového pozemku, vymezeného ohrazením kovového plůtku. Jedná se o architekturu oktogonálního půdorysu, z níž vystupuje nižší hranol předsíně a na protější straně obdobný útvar presbytáře. Průčelí stavby člení ve spodní části předstupující sokl, z něhož vertikálně vystupují lizénové rámce nahoře tvořené pásy horizontálního zubořezu, které vymezují na každé straně objektu plochy režného cihlového zdiva. Tyto plochy uzavírá profilovaná kordonová římsa, obíhající celou stavbu včetně předsíně a presbytáře (s výjimkou jejich štítových průčelí). Horní část oktogonu nad kordonovou římsou člení vysoký pás arkatury připomínající výrazně vyvinutý obloučkový vlys. Tento pás je ukončen výrazně profilovanou korunní římsou. Kaple je zastřešena polygonálním jehlanem, ze kterého vyrůstá rovněž polygonální lucerna zastřešená helmicí (ve vrcholu s křížem). Nad korunní římsou probíhá nízká atika traktovaná vystupujícími plamínky lomených obloučků. Vstup do předsíně je opatřen půlkruhově zaklenutým portálem s nadsvětlíkem zdobeným kružbou, krytým náznakem portiku. Na dvojici konzol tvaru profilovaných polojehlanů spočívají polosloupy s krychlovými hlavicemi flankující vstup. Hlavice polosloupů nesou půlkruhově zaklenutou arkaturu završenou trojúhelníkovým štítem (ve vrcholu s křížem), členěným obloučkovým vlysem a profilovanou římsou. Presbytář je rovněž završen trojúhelníkovým štítem zdobeným zubořezem. Průčelí kaple jsou prolomena třemi okenními otvory, na bočních průčelích vysokými půlkruhově zaklenutými okenními otvory s profilovanými šambránami a v závěru presbytáře kruhovým otvorem rovněž rámovaným profilovanou šambránou. Okenní výplně i skleněné plochy dřevěných rámových dveří a nadsvětlíku jsou opatřeny vitrážemi. --- V presbytáři kaple ve východní části interiéru je osazen pomník, na dvou schodových stupních na podnoži tvaru skaliska je umístěn hranolový podstavec, z něhož vychází jednoduchý latinský kříž s Korpusem a nápisovou páskou. Do čelní strany skaliska je vložena čtvercová mramorová deska s nápisem v neogotické fraktuře: Den unvergesslichen lieben Eltern. / „Nezapomenutelným drahým rodičům“. --- Po stranách pomníku jsou umístěny dvě litinové, ornamentálně dekorované historizující lampy na věčné světlo. Architektura interiéru vychází z oktogonálního tvaru stavby. Kupoli stropu podbitou deštěním člení profilovaná žebra sbíhající se do středního terčovitého dřevěného svorníku. Korunu zdiva v interiéru tvoří profilovaná římsa, do níž, pod žebry v místech zalomení stěn oktogonu, vstupují fytomorfně dekorované reliéfní hlavice konzol tvaru polosloupů. Stěny jsou členěny obdélnými nebo klenutými vpadlinami, opatřenými při pomníku a u oken výraznými profilacemi, které dosedají na dvakrát odstupňovaný sokl. Podlaha je kryta keramickou dlažbou oktogonálního tvaru s vegetabilními motivy.