pohřební kaple Povýšení sv. Kříže

1/ kaple 2/ ohradní zeď s branou Kaple stojí ve východní části hřbitova na jeho podélné ose. Volně stojící zděná omítaná centrální stavba na půdorysu pravidelného osmiúhelníka s nižší zvonovou, plechem pobitou střechou s hrotnicí a křížkem. Hlavní vstup orientovaný zhruba k východu. Stěny nad přesazeným hrubě omítnutým soklem jsou lemovány lisénovými rámy, nesoucími hladké kladí, nad čelní vstupní stěnou nízký trojúhelný štít. Vstupní portál kamenný se stlačeným záklenkem a esovitými sedly, hlavní klenák s penízky prorůstá supraportu a podpírá zvlněnou nadpražní římsu, nesenou dvěma konzolkami (dveře dvoukřídlové s kazetami a rozvilinovými závěsy, poč. 19. stol.). Okna v diagonálních stěnách obdélná s půlkruhovými záklenky, v hladkých šambránách s hlavním klenákem, doplněným kanelurou. V soklu větráčky do vlastní hrobky v podzemí. Korunní římsa s jednodušší profilací. Architektonické členění hladké, plochy stěn z drsné omítky. Interiér je sklenutý osmibokou kupolí (její kápě lemovaná plochými rámy), která spočívá na dórském kladí, neseném koutovými toskánskými pilastry na soklech. Po obvodu okenních špalet šambrány s lištou a ozdobným hlavním klenákem, dotýkajícím se architrávu kladí. Nade dveřmi stlačený záklenek, dlažba z kamenných desek, ve východní části deska kryjící vstup do hrobky. Uprostřed prostoru, chráněn prostým železným zábradlím z prutů s čočkovými prstenci uprostřed výšky, obdélníkový náhrobek Černínů z Chudenic: na hranolovém soklu vyšší hranolová tumba o menší základně než sokl, se sedlovou stříškou mezi 2 štítky, vrcholící vázou. Při nárožích zahalené karyatidy, podle nich se zalamuje soklík a kladí, a nad nimi, po stranách štítů postavičky puttů – géniů s oválnými štítky a se smuteční, dolů obrácenou pochodní. Na bočních stěnách nápisové desky, na čelních oválné erby s korunou. V obvodní zdi hřbitova proti vstupu do kaple železná dvoukřídlá vrata mezi hranolovými omítanými pilířky s fabionovou římsou s nízkou komole jehlancovou stříškou z bobrovek, vrcholící zakončovací kamennou koulí.