pohřební kaple Povýšení svatého Kříže s hrobkou Dubských z Třebomyslic

Neorientovaná stavba obdélného půdorysu s předsazenými předsíněmi. Boční fasády členěny čtyřmi opěrnými pilíři nad úroveň střechy, střední se sedlovými stříškami, krajní ukončeny rovně se sochami andělů. Neomítnutý sokl oddělený římsou. Jižní štít osazen převýšeným osovým pilířem se sochou žehnajícího Krista, severní štít ve vrcholu přechází do jednoduché otevřené zvonice. Střecha sedlová, se štíty přetaženými nad rovinu střechy, v hřebeni ornamentální plůtek. Boční fasády a jižní štít pod kordonovou římsou ukončeny zubořezem. Oběma štítům předazeny obdélné předsíně se sedlovou střechou. Jižní předsíň patrová, ve spodním podlaží profilovaný sedlový portál do hrobky, kamenný sokl, v úrovni horního podlaží do kaple velká rozeta s barevným sklem. Fasáda je hladká, ve dvou třetinách výšky mírně předsunutá s obloukovým stupňovitě členěným vybráním okolo rozety. Předskočení fasády přechází i do bočních stran předsíně. Pod vrcholem štítu větrací okénko ve tvaru řeckého kříže. Ve středním pásu průčelí je uprostřed nad vstupem čtvercová kamenná deska s erbem a nápisem: RODINA DUBSKY Z TŘEBOMYSLIC, po stranách na konzolách dvojice andělů. Průčelí i boční stěny předsíně završeny profilovanou římsou. Vbočních stěnách větrací okénka s keramickou kružbou. Průčelí severní předsíně je hladké, v ose profilovaný sedlový portál do kaple, nad ním malá rozeta, nad ní obdélná deska s letopočtem 1881. Předsíň zakončena profilovanou římsou. Na hrotech štítů předsíní zdobené litinové kříže.