pomník Boženy Němcové

Na dvoustupňové ploché desce obdélného půdorysu, na stranách ve střední části s vydutými úseky, stojí kvádrový podstavec s rozšířenou profilovanou patkou a římsou. Čelní strana podstavce vpředu v vzadu mírně předstupuje. Na čelní straně v předstupující části v obdélném rámování vsazena bronzová deska s výjevem světnice s babičkou obklopenou dětmi. Na zadní straně v předstupující části v obdélném rámování vsazena deska z bílého mramoru se zlaceným nápisem humanistickou minuskulou. Na podstavci stojí sloup směrem nahoru se zužující, vrchní dvě třetiny kanelované, spodní třetina hladká. Na hladké části kapitálou zlacený psaný nápis nápis BOŽENA NĚMCOVÁ. Sloup s patkou a plochou krycí deskou, na krycí desce posazena busta B. Němcové v nadživotní velikosti. Čelně vpravo vedle kvádrového podstavce sloupu socha sedící dívky v dobovém kroji, pravou nohu má pokrčenou a zataženou vzad, levá mírně povykročena vpřed. Levá ruka pokrčená, drží rozevřenou knihu položenou na stehně, pravá ruka mírně pokrčena, vztyčena, drží květinový věneček. Hlava otočena doprava, vzhlíží vzhůru. Čelně na levé straně sedící socha do půl těla odhalená, spodní část těla zahalena rouchem přehozeným přes pravou ruku. Levá noha povykročena vpřed, pravá ruka předpažena, mírně pokrčena, přidržuje rostlinnou snítku. Hlava vzpřímena, hledí rovně před sebe. Kolem pomníku je na pískovcové podezdívce kovový plůtek, gotizující s květy a fiálami. Pomník je zhotoven z hořického pískovce busta B. Němcové z bílého mramoru.