pomník bratranců Veverkových

Pomník je umístěn ve čtvercové “zahrádce”,ohrazen zábradlím ze svislých profilů, které je osazeno do bosovaného soklu. Na kamenném stupni stojí monutný hranolový sokl s kuželkami v nárožích, s vpadlým obdélným zrcadlem a s nápisem z bronzových písmen na čelní straně: VYNÁLEZCŮM / RUCHADLA / BRATRANCŮM / VEVERKŮM. Pod nápisem jsou osazeny na spodní části soklu dva bronzové reliéfy - vlevo muž tlačí pluh tažený dvěma voly a žena v šátku je vede, vpravo pár sedí, objímá se a na klíně má děťátko. Pod římsou soklu obíhá pásový reliéf s koly, kolem nichž jsou girlandy z květin a ovoce. Na boku soklu vlevo datace 1827, vpravo 1883. Na zadní straně soklu je nápis: ROLNICTVO ČESKOSLOVANSKÉ / HOSPODÁŘSKÝM SPOLKEM PRO OKRASY / PARDUBICKÝ, HOLICKÝ, PŘELOUČSKÝ / ODHALENA 8.9.1883. Na soklu je osazeno kamenné sousoší - stojící František v dlouhém plášti drží v ruce kovaný model ruchadla, vlevo sedí v kovářské zástěře Václav a naklání se do středu kompozice, v pravé ruce drží kladivo, opřené o pravé stehno. Ve předu podstavce sochy signatura: V A MODEL / JOS STRACHOVSKÉHO V PRAZE, na levé straně soklu: V KAMENE PROVEDLI: / DUCHÁČKOVÉ V PRAZE. V = 450 cm.