pomník C. E. Fürstenberga

Pomník stojí na vyhlídce u skály JV od hradu. Materiál jemnozrnný pískovec (celé dílo) a bílý mramor (busta se soklem a nápisové desky). Výška pomníku je 14 m. Pomník stojí na široké kamenné základně čtvercového půdorysu. Samotný pomník čtvercového půdorysu má tvar gotického věžového baldachýnu. V dolní části jsou ve všech čtyřech stranách vsazeny obdélné mramorové desky s rytými a zlacenými minuskulními nápisy v českém, německém i latinském jazyce. V hlavním západním průčelí je nápis s různými velikosti písma: Princeps Serenissimus / Carolus Egon de Fürstenberg, / quum eruditione per civitatem, / tum humanitate domi / forisque praeclarus. / natus 26. Octob. 1796. / obiit 22. Octob. 1854. . Na S straně je nápis: Postavený od úředníkův a služebníkův / českých domu knížat z Fürstenbergů. /1860. . Na jižní straně je nápis: Errichtet von den Fürstlich Fürstenbergschen Beamten / und Dienern in Böhmen. / 1860 . Na východní straně je nápis: Quod ut venerationis ita amoris monimentum, / qui Bohemicis ejus possessionibus / curandis praeerant, Administri / et Officiales / veluti patri / posuerunt / 1860. . Pod baldachýnem na soklu stojí busta K. E. Fürstenberga. V hlavním západním průčelí, směřujícím na protější hrad, vystupuje nad bustou ve vimperku fürstenberský znak. Členitý pomník je bohatě zdoben gotizujícími motivy (opěráky, pilíře, fiály s kraby, křížové kytky ve vrcholu, křížová klenba s žebry a svorníkem nad bustou, kružby, vimperky, slepé arkády apod.). Pomník rámuje kovaná zdobná mřížka. Podr. popis viz Nováček 1970 a Razim 1986.