pomník císaře Josefa II.

Pomník císaře Josefa II. stojí v parku před budovou gymnázia, poblíž objektu čp. 133. Na žulové základně (1,9 x 2,9 m) je postaven sokl (1,2 x 1,25 x 0,45 m), na kterém jsou zlacené nápisy na přední a zadní straně. Podstavec kónického tvaru ze světle červeného leštěného granitu (základna dole 0,9 m a nahoře 0,8m, výška 1,1 m). Skulptura císaře Josefa II. v mírně nadživotní velikosti (200 cm), v kontrapostu, s mírně nakročenou pravou nohou. Pravá ruka opřena o peň stromu umístěný v pozadí figury, levá ruka svisle podél těla, držící papírové svitky. Dobový císařský rozepnutý kabát s knoflíky, pod kterým má vestu se šerpou, úzké kalhoty pod kolena a punčochy. Prostovlasá hlava s parukou, vzadu staženou hedvábnou stuhou. Materiálem skulptury carrarský mramor.