pomník dr. Františka Josefa Smetany

Pomník sestává ze dvou částí. Spodní část tvoří čtyřstěnný kónický sokl zhotovený z různě opracovaných kamenů žuly vyzděných na beton. Na čelní stěně soklu černá keramická deska se zlaceným nápisem Ph. Dr. Prof / Františku Josefu / SMETANOVI / věnuje rodná obec//. Na soklu na kvádrovém plintu spočívá busta Josefa Smetany v životní velikosti, zhotovená z bílého kamene. Busta je až pod hrudník, oděná v saku s motýlkem. Hlava zakloněna, hledí vzhůru. Na plintu busty nápis J. F. Smetana. K pomníku vede od hlavní komunikace chodník ze zámkové dlažby, okolí pomníčku je osázeno okrasnými stromky keři (tůje apod.). Mimo pomníku má J. F. Smetana pamětní desku i na rodném domě (není předmětem památkové ochrany).