pomník Jana Amose Komenského

Volně stojící pískovcová socha v malém parku. Sokl čtvercového půdorysu. Na mohutném hranolovitém podstavci nad profilovanou římsou stojící postava J. A. Komenského v životní velikosti. Podstavec sestávající ze soklu o čtvercovém půdoryse s horní profilovanou hranou, na který nasedá mohutný hranolovitý dřík (v přední části rámeček s nápisem), který je ukončen profilovanou římsou, nad kterou na nízkém čtvercovém podstavci je umístěna stojící socha. Postava stojí na levé noze, pravá pokrčena, levá ruka držící ve výši pasu otevřenou knihu a pravá ruka podél těla mírně pokrčena. Pohled upřen do knihy, postava oděna ve splývavý řasený šat- krátkou suknici v pase přepásanou a přes ní přes ramena přehozený plášť sahající až na zem. Na hlavě pileolus. Nápis na dříku vpředu: "Vděčné památce/ Jana Amose/ Komenského/ 1891".