pomník Josefa II._03

Monumentální dílo je situované ve Větrově, u schodiště bývalé školy čp. 3153. Pomník byl zhotoven v roce 1913 a jeho slavnostní odhalení proběhlo 8. června téhož roku. Místo pro něj vybral prof. Franz Metzner. Z jeho dílny pocházel také dnes chybějící bronzový reliéf. Stavbu pomníku provedli kamenosochaři Ernst Blumrich z Frýdlantu a kameník H. Lange z Raspenavy. Zahradní úpravy okolí provedl zahradník Robert Görtler z Frýdlantu. Na čtyřech přístupových stupních je vystavěn kubický monument s vystupujícími nárožními pilastry. Mezi nimi byl na čelní straně situován bronzový reliéf s bustou Josefa II. a pod ním nápis JOSEF II. Monument vystavěný ze žulových bloků uzavírá jednoduchý překlad s mírným kupolovitým zastřešením.