pomník krále Jiřího

Pomník se nachází uprostřed východní části Jiřího náměstí před branou do zámku. Tvoří ho měděná jezdecká socha krále obrácená čelem k severozápadu, umístěná na vysokém hranolovém pískovcovém podstavci zdobeném měděnými reliéfy, znakem Poděbrad, nápisy a čtyřmi pískovcovými figurami pážat se znaky zemí Koruny české. Bezprostřední okolí pomníku tvoří záhon na půdorysu obdélníku s okosenými rohy, který vymezuje oblý kamenný obrubník s nízkým kovaným plůtkem. Zděný, asi 6 m vysoký podstavec obložený pískovcovými kvádry je zbudovaný na protáhle obdélném půdorysu a horizontálně se dělí na čtyři části. Spodní, plošně největší díl má téměř svislé stěny a je zdoben pásem kvádříků. Na něm spočívá díl s mohutným výžlabkem a římsou. Výše pokračuje zúžená část se čtyřmi nárožními rizality – podstavci pro sochy štítonošů. Celý tento díl obíhá společný sokl a nahoře pásek a římsa. Mezi rizality jsou osazené měděné tepané reliéfy: na čelní, severozápadní straně reliéf Zákona (Víry), na jihozápadní straně reliéf Míru a na protější straně reliéf Války. Na východní straně se nachází text připomínající autora pomníku a zúčastněné uměce a řemeslníky. Horní část podstavce se směrem nahoru zužuje. Dole je horizontálně členěna dvěma pásky a řetězem z měděných tepaných tabulek a nahoře dvojitou římsou. Horní, široce vybíhající římsa je zespodu vroubena zubořezem. Na severozápadní straně je osazen protáhlý měděný znak města Poděbrad korunovaný svatováclavskou korunou se stuhami a dole lemovaný vavřínovými ratolestmi. Na jihozápadní, severovýchodní i jihovýchodní straně horní části podstavce se nacházejí pamětní nápisy vyskládané z bronzových zlacených písmen. Kolem horní části podstavce jsou v nárožích rozestavěny pískovcové postavy štítonošů v historických oděvech. Pážata drží štíty se znaky zemí Koruny české ozdobené květinovými girlandami. Na severním nároží se znakem Čech, na západním se znakem Moravy, na východním se znakem Slezska a na jižním se znaky Horní a Dolní Lužice. Na vrcholu podstavce spočívá na vlastním nízkém hranolovém soklu jezdecká socha krále Jiřího, vysoká 4 m, vyrobená z dvanácti tepaných měděných dílů upevněných na železné kostře. Na hřebci zastaveném v cvalu, s pravou přední nohou vysoko nakročenou sedí král Jiří v kabátě s kožešinou a čapkou s pérem na hlavě. Levicí drží uzdu, pravici má napřaženou k podání. Socha je provedena s precizně zpracovanými detaily postavy krále i koně. Kolem pomníku obíhá na obdélném půdorysu s okosenými rohy kamenný obrubník s (dodatečně osazenou) nízkou kovanou mříží s korunovaným monogramem JP na delších stranách. Předmětem ochrany je pomník krále Jiřího s ohrazením a část příslušného pozemku.