pomník Mohyla míru

Monumentální památník symbolizuje staroslovanskou mohylu. Stavba je vybudována z režného lomového kamene a tvoří ji čtyřboký komolý jehlan o výšce 26 metrů. Zakončena je desetimetrovým měděným starokřesťanským křížem umístěným na zeměkouli a zdobeným reliéfními motivy Panny Marie, ukřižovaného Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy. Pelikán na zadní straně kříže symbolizuje Vykupitele. Doplněna jsou jména čtyř evangelistů Matouše, Marka, Lukáše a Jana. Čtyři štítonoši v rozích stavby jsou díla sochaře Čeňka Vosmíka a jejich štíty symbolizují Francii, Rakousko, Rusko a také Moravu, na jejímž území k bitvě došlo. Ze severní strany je průčelí prolomeno lunetovým vchodem uzavřeným tepanou mříží. Vpravo od vstupu je spodobněna plačící matka a vlevo dívka v kroji nesoucí věnec jako symbol smutku nad padlými muži. V interiéru se nachází čtvercová kaple s oltářem z kararského mramoru, pozadí zdobeno mozaikou. Pod podlahou kaple je ossarium, ve kterém jsou pietně uloženy ostatky nalezené v prostoru bývalého bojiště.