pomník obětem 2. světové války

Památník v podobě stély z hrubě opracovaného pískovce se nachází na mírném hřebínku vedle silnice, která vychází z východního konce obce směrem do lesního komplexu novohradeckých lesů a to po levé straně této cesty v místě, kde odbočuje červeně značená turistická stezka, zhruba 100 m od tamější hájovny. Stéla je v horní části mírně podkovitého tvaru, vysoká 255 cm, v nejširším místě měří 120 cm, u paty je šířka 85 cm. Památník je umístěn na nízkém betonovém soklu, který nad zemí vystupuje do výše 15 cm. Stéla je výtvarně pojednána tak, že 40 cm od vrcholu je zapuštěn v oválu nízký reliéf zobrazující v profilu hlavu mladého muže, hledícího vlevo ovšem s okem zavřeným. Výška reliéfu je 80 cm, šířka 47 cm. Nad hlavou je v oblouku datum 7. V. 1945. Pod reliéfem je umístěn nápis v kapitálkách: „OBĚTEM/ NĚMECKÉ ZVŮLE/ 6 BRATRŮM RUSŮM/ A NAŠIM OBČANŮM“. Stéla je umístěna na vyvýšeném oválu 50 cm od země a ovál je obezděn hrubě přitesanými pískovcovými kvádry různé velikosti ve formě haklíkového zdiva. Povrch je zasypán jemnou štěrkovou drtí. V čelní části oválu jsou tři pískovcové schody. Před nimi jako předložka je menší plocha vydlážděná žulovými dlažebními kostkami. Rozměry oválu jsou 400 cm délka, 280 cm šířka. Za stélou, ve vzdálenosti jednoho metru, je v segmentovém oblouku zbudována zídka rovněž z hrubě přitesaných pískovcových kvádrů v haklíkovém zdivu, vysoká 100 cm, délka segmentového oblouku je 550 cm. V horní části zídky jsou po obou stranách zapuštěny hladké pískovcové kvádry, které přečnívají nad rovinu zídky o 15 cm. Tyto čtyři kvádry jsou stejné (o rozměrech 70 cm délka, 23 cm výška a 35 cm hloubka). Na čelní stěně těchto kvádrů jsou v obdélníku, který je opracován pemrlicí uvedena v nízkém reliéfu jména českých obětí: zleva „JAN DVOŘÁK – ANTONÍN KAVÁN“, v pokračování na pravé straně „JOSEF KRPATA – JOSEF TROJAN“. Výška písma je totožná jako na stéle, rovněž kapitálky. Obdélníky, v nichž jsou uvedena jména, mají tyto rozměry: 63 cm délka a 15 cm výška. Celý prostor je pietně upraven. Kolem památníku jsou po obou stranách dva keříky, za nimi po stranách u zídky po jednom keři. Kolem památníku roste několik nepravidelně rozsazených lip.