pomník obětem Frývaldovské stávky

Monumentální volně stojící bronzové sousoší umístěné na rozlehlém, žulou vydlážděném pódiu s pěti schodišťovými stupni ve dvou schodišťových vstupech. Na masivním hranolovém podstavci (181 x 170 cm) obloženém obdélnými žulovými deskami osazena bronzová plastika stojících figur o celkové výšce asi 7 m, symbolizujících tři generace kameníků. Vpředu mladý muž s kamenickým nářadím v rukou, vlevo za chlapeckou figurou široce nakročený muž v rozepjatém saku, v rukou drží rozevlátý prapor. Vedle něho socha starého muže. Na zadní straně plintu je kurzívou uvedený autor sousoší: R. Doležal 1958, nápis po pravé stran uvádí kovoliteckou dílnu: LIL ZUKOV PRAHA. Na čelní straně podstavce pod pěticípou hvězdou uveden nápis, který je částí projevu Klementa Gottwalda nad otevřeným hrobem obětí frývaldovské stávky, proneseného 28. 11. 1931 ve Vápenné. Výška jižní zídky: 117 cm, výška severní zídky: 75 cm, výška plintu sousoší: 3, 80 m.