pomník obětem 1. a 2. světové války

Volně stojící pomník sousoší z hořického pískovce se nachází na místě zrušeného hřbitova.Na čtvercové žulové základně stojí odstupňovaný kvádr, s deskami a majuskulními nápisy na všech stranách, na kterém se tyčí sousoší skládající se ze tří obnažených postav v nadživotní velikosti. Vpředu je postava běžícího muže, držícího v levé ruce prapor. U pravé nohy mu sedí orel s roztaženými křídly. Za praporem klečí žena držící v levé ruce věnec. Postava druhé ho muže v zadní části pomníku pokládá levou ruku na prapor a pravou se opírá o hrubě otesaný balvan. Na pravé straně je vyryt podpis autora: Autor Vašík Fiala/ provedl Fr. Bílek. U nohou sousoší je umístěna malá černá destička z opaxytu s nápisem ZDE ULOŽENA JEST ZEMĚ SKROPENÁ KRVÍ HRDINŮ OD ZBOROVA. Nápisy na podstavci: přední strana: Z OBĚTI MUČEDNÍKŮ A HRDINŮ/NOVÝ ŽIVOT NÁS VOLÁ/K SVOBODĚ A PRÁCI PRO BUDOUCÍ POKOLENÍ severozápadní strana (heraldicky vlevo):DĚDICŮM DUCHA ŽIŽKOVA/OBĚTEM NAŠEHO OSVOBOZENÍ/1918 - 1920 jihozápadní strana (heraldicky vpravo):HRDINNÝM VOJÍNŮM KRAJE HAVLÍČKOVA/PADLÝM LEGIONÁŘŮM A VOJÍNŮM/OKRESU CHOTĚBOŘSKÉHO/1914 – 1918 zadní strana: POSTAVENO PÉČÍ JEDNOTY/ČSL.O.L. V CHOTĚBOŘI Po roce 1945 byl pomník doplněn o pamětní desku připomínající oběti 2. světové války. Tato deska je umístěnka na čelní straně čtvercové základny a nese nápis: VĚŘÍCÍM A BOJUJÍCÍM/KTEŘÍ SE NEDOŽILI/1938 – 1945.