pomník padlých v 1. světové válce

Pomník je situován v parku severovýchodně od bývalého arcibiskupského zámku (Ernestina) čp.106. Materiál žula a bronz. Architektonické řešení pomníku ve tvaru kruhové úseče doplňuje středová bronzová socha vítěze s praporem a vavřínovou snítkou. Socha stojí na šestiúhelném kamenném podstavci. Na čelní straně podstavce je osazena bronzová deska s reliéfním nápisem ZA SVOBODU / A / NOVÝ ŽIVOT / 1914-1918. Navazuje členitá kubizující hlavice podstavce s rostlinnou výzdobou a vpadlým kruhovým polem s bronzovým reliéfem městského znaku. Na užším šestiúhelném soklu stojí čelně orientovaný akt mladé mužské figury v kontrapostu levé nohy. V pravé ruce drží prapor, v levé vavřínovou snítku. Prapor vlaje za zády postavy a obtáčí její pravý bok a klín. Křídla podstavce tvoří členitá, v segmentovém oblouku prohnutá kamenná zídka s hranolovými pilířky spojenými průběžnou římsou (každé křídlo o třech pilířcích), flankovaná mírně převýšenými mohutnými geometrickými bloky. Na pilířcích jsou osazeny obdélné bronzové desky s reliéfními nápisy jmen padlých. Součástí architektonického řešení je úprava předpolí pomníku z opracovaných žulových obdélných desek a dvě vzrostlé lípy. Předmětem ochrany je: pomník padlých za první světové války a k němu náležející pozemek.