pomník padlým I. a II. světové války

Památník se nachází na návsi, před budovou obecního úřadu. Jedná se o kamenosochařské dílo sestávající z žulového hranolového podstavce s nápisovými plochami a pískovcové figurální skulptury uniformovaného vojína a lva. Okolo podstavce obíhá úzký záhon vymezený nízkým železobetonovým hranolovým soklíkem, do nějž je kotveno ohrazení záhonu tvořené nízkým kovovým dekorativním plůtkem s jednokřídlou brankou na čelní straně. Podstavec nad obdélným půdorysem stojí na pravoúhle předstupující hladké betonové desce, na kterou dosedá dvěma pravoúhle ustupujícími stupni složenými z přesně opracovaných kvádrů. Těleso vlastního podstavce je kvádrové, se zvýrazněnými hladkými nárožními lisénami a s vpadlými hladkými nápisovými plochami na bočních stranách – na čelní a zadní straně obdélně podélné, na bocích na výšku obdélné. Horní strana podstavce ukončena masivní deskou s hladkými stěnami a okosenou horní stranou. Nápisy tesané do kamene jsou provedeny v majuskule, a většina z nich je ještě zvýrazněna zlacením. Na čelní straně stylizovaný nápis: / PADLÝM HRDINŮM / V I. A II. SVĚTOVÉ VÁLCE / a pod ním jména padlých vojáků v I. světové válce, pod každým uvedeno datum narození a úmrtí. Na bočních stranách stejně provedené nápisy, u důstojníků kromě data narození a úmrtí uvedena i hodnost. Na zadní straně pak nápis: / POSTAVENO PÉČÍ / SDRUŽENÉ MLÁDEŽE DOLANSKÉ / ZA PŘISPĚNÍ SPOLUOBČANŮ / R 1920. /. Na čelní straně druhého stupně pod podstavcem dodatečně vytesán nápis se zbytky zlacení. Jedná se o jména místních obětí druhé světové války, pod jmény patrně vytesány i datace, dnes však téměř nečitelné. Na horní straně podstavce osazena figurální plastika zhotovená z hořického pískovce sestávající z postav vojáka a lva. Ve středu postamentu stylizovaného do podoby skalky situována stojící postava uniformovaného vojína. Postoj je dynamický, s výrazně nakročenou levou nohou a rozpjatými pažemi. K levému boku vojáka je přivinutý lev, a oba stojí nohama na dnes již neúplném reliéfu rakouské orlice (částečně odsekáno). Scelující pozadí sousoší vytváří rozvinutý „prapor svobody“. Voják pravé ruce drží pušku opřenou pažbou o zem a v levé ruce krátkou žerď rozvinutého praporu, který ve zvlněné drapérii vlaje za jeho zády. Postava je oděna v uniformě pěšáka poválečné československé armády, se sumkami kolem pasu, ovinovačkami a typickou helmou. Starší popis: Na žulovém hranolovém soklu (na třech dovnitř vstupujících schodech) se jmény padlých je osazena pískovcová skulptura uniformovaného nakročeného vojáka s rozpaženýma rukama, u jehož nohou stojí lev, pošlapávající atribut habsburské říše – podle historické fotografie lze ještě identifikovat pravou spodní část rakouské orlice s fragmenty jejího rozeklaného ocasu, říšského jablka a perutí. Pěší voják je oblečen v uniformě první republiky s typickou helmou, ovinovačkami na nohou, sumkami u pasu a s puškou manlicher carcano vzor 1895. Pozadí figury tvoří rozvinutý „prapor svobody“, jehož žerď voják třímá ve své levé ruce, v pravé drží pušku. Značně dynamická kompozice. Pomník je uzavřen nízkým kovovým plůtkem. Na třech stěnách v mramoru vytesána pozlacená jména padlých z 1. a 2. světové války. Na zadní stěně nápis : “Postavené péčí mládeže dolanské s příspěním spoluobčanů r. 1920”. Materiál: sokl - žula, sousoší - hořický pískovec.