pomník padlým I. světové války

Na severním okraji obce, mezi dvěma rameny řeky Svitavy, na travnaté výseči ostrůvku vystavěný pomník k uctění památky padlým z 1. světové války. Hranolový pomník zbudovaný z cihel na čtvercovém půdorysu vyrůstá z odstupňovaného soklu, plášť obložený neopracovanými kamennými bloky, ukončený jednoduchou profilovanou římsou. Uprostřed osazený pískovcový pylon ve tvaru komolého jehlanu, okolo umístěny čtyři vázy, na pylonu umístěna pískovcová deska s majuskulním nápisem: „NA PAMĚŤ PADLÝCH BRATŘÍ A SPOLUOBČANŮ SOKOL 1915“. Deska připojena k čelní straně pomníku se jmény čtyřiceti devíti mrtvých rozdělenými do tří samostatných sloupců: OBĚTI SVĚTOVÉ VÁLKY / BLATNÝ FRANTIŠEK, BLATNÝ FRANTIŠEK, DOHNAL FRANTIŠEK, DOHNAL FRANTIŠEK, DRLÍK ROMAN, DRAHOVZAL JOSEF, FRITZ LEOPOLD, HLAVÁČ KAREL, HLOUŠEK MARTIN, HUDEČEK KAREL, HUDEČEK EDMUND, KOČÍ KAREL, KRATOCHVÍL BEDŘICH, KOZEL JOSEF, KANDLER JINDŘICH, KRUPICA JOSEF, KUBÁSEK VIKTOR, KUBÁSEK KAREL, KAPUSTA JAN, MACHÁČEK LUDVÍK, NEŠPOR TOMÁŠ, OLEJNÍČEK FRANTIŠEK, PETLACH JULIUS, RICHTR KAŠPAR, STLOUKAL VINCENT, SOLNICKÝ FRANTIŠEK, SRBA LINHART, TARANZA AUGUSTIN, TESAŘ BOHUMIL, VANĚK BOHUMIL, ZOUHAR JOSEF, ZLÁMAL JAN, ŽIŠKA JOSEF, ZEMŘELI: DRAHOVZAL BOHUMIL, DOHNAL FLORIÁN, KOZEL FRANTIŠEK, KRADL ALOIS, OLEJNÍČEK BENEDIKT, PILÁT JAN, NEČAS FRANTIŠEK, POKORNÝ RAJMUND, PRACHAŘ KAREL, SRBA TOMÁŠ, DOBÍŠEK JOS., STUDENÝ ALOIS, SVOBODA ALOIS, SVOBODA JAN, TRNKA JAROSLAV, VAŠÍČEK JOSEF //. Pod jmény připojeny letopočty 1914 – 1918 a 1915 – 1928 – 1980 – 2015. Z boku pomníku připojena tabulka s majuskulním nápisem: „PRVNÍ POMNÍK OBĚTEM SVĚTOVÉ VÁLKY V EVROPĚ V ROCE 1915 Z PODNĚTU RUDOLFA TĚSNOHLÍDKA SPISOVATELE“.