pomník padlým v 1. světové válce

Pomník je vybudovaný v zadní části obdélníkové parcely. Vede k němu přímý chodník vysypávaný drobným štěrkem. Kolem jsou hustě vysázené konifery. Podstavec pomníku, vysoký cca 1,2 m, je vyskládaný z vápencových kamenů různé velikosti bez vypracovaného líce, sochařské dílo je z pískovce. Sousoší, vysoké 3,35 m, je postavené na nízký plint, uprostřed s datem „1914. 1918.“. Na něm leží na zádech mužský akt s výrazně modelovaným svalstvem. Nohy jsou pokrčené a natočené koleny k divákovi. Levou ruku má klidně položenou na břiše, pravou podél těla. Za dolní částí trupu se nachází sokl s nápisem nad jeho chodidly „PADLÍ LEGIONÁŘI / NEDRAL JAN, UČITEL / PULKRT ČENĚK“. Na boku soklu je vysekáno „OBĚTI SVĚTOVÉ VÁLKY R. 1914-18 /DIVIŠ KAREL NEDRAL KAREL / HORÁK ANT. NIMRICHTR FR. / HOŠEK JOSEF PULKRT ANT. / JÍLEK VOLFG. SLÁDEK JOACH. / KOCIÁN PETR….ŠAFÁŘ KAREL / KOPA KAREL ŠAFÁŘ RUDOLF/KOTRLE ANT. TUN EDUARD / KOTRLE RUD. URBÁŠEK FR. / KOTRLE JOS. URBÁŠEK JAN / KUPKA ANT. URBÁŠEK JAN / KUPKA JAN VEPŘEK FLOR. / KUPKA JOS. VIKTORIN JAN / KUPKA RUD. HÝBL KLEMENT“. Na plintu nad soklem, osazeném ve výšce cca 1,7 m je akt stojícího svalnatého muže, který má levou nohu pokrčenou vpředu, pravou nataženou dozadu. Pravou ruku má rovněž nataženou dozadu a zatnutou v pěst, v levé svírá u hlavice žerď rozvinutého praporu, z něhož splývají stuhy. Drapérie praporu mu vytváří pozadí. Na žerdi, ve výšce cca 4 m, sedí sokol. Práce je signovaná na zadní části soklu VOJTA SUCHARDA / AKAD. SOCHAŘ / PRAHA-BUBENEČ / ROKU 1921. Rozměry podstavce: šířka: 2,9 m hloubka: 1,6 m