pomník protifašistického odboje

Památník se nachází v lokalitě Lázek, na nejvyšším místě kopcovité krajiny jihovýchodně od Cotkytlí, po levé straně hlavní silnice z Heřmanic do Cotkytlí. Památník byl zbudován v těsné blízkosti Reichelovy chaty s rozhlednou. Památník je osazen na základovou desku, k níž jsou předloženy čtyři schodišťové stupně. Je tvořen vysokým hranolovým obeliskem, obloženým žulovými deskami. V čelní straně je doprostřed výšky upevněna další žulová deska, nesoucí vtesaný nápis: NA PAMÁTKU TĚM, / KTEŘÍ BOJOVALI A POLOŽILI ŽIVOTY / V BOJI PROTI NACISMU V ŘADÁCH / ILEGÁLNÍ ORGANIZACE / NÁRODNÍ SDRUŽENÍ ČSL. VLASTENCŮ / Z POMEZÍ ČECH A SEV. MORAVY / V LETECH 1938-1945 /. Nad ní je v horní části obelisku zavěšen československý státní znak. Pod výše zmíněnou deskou s nápisem je čelní i zadní strana obelisku obložena žulovými deskami s výpisem jmen padlých bojovníků a místa, odkud pocházeli. Památník protifašistických bojovníků z odbojové organizace "Národní sdružení československých vlastenců" byl odhalen 12. července 1970 za účasti a projevu ministra Leopolda Léra. Výše popsanými deskami se jmény popravených a umučených vlastenců byl doplněn teprve roku 1980, slavnostní odhalení desek se uskutečnilo 14. září 1980.