pomník Rudé armády

Na parkově upraveném prostranství na skalnatém vršku se nachází nízká terasa přístupná třístupňovým schodištěm. Na terase je zbudována dlouhá cca 1,5 m vysoká zídka obložená leštěnou žulou. Na zídce je umístěna pěticípá hvězda z leštěné žuly, jejíž horní cíp zídku převyšuje. Vpravo od hvězdy je k zídce připevněna čteřice desek z černé leštěné žuly uspořádaných do tvaru kříže nesoucí na dvou středních deskách tvaru vertikálně orientovaného obdélníka ryté stříbrné nápisy s rozsáhlým soupisem jmen padlých v azbuce. Dvě horizontálně orientované obdélné boční desky nesou nápisy - na levé desce: VĚNOVÁNO PAMÁTCE / VOJÁKŮ RUDÉ ARMÁDY / OSVOBODITELŮ MĚSTA BRNA / PADLÝCH V ROCE 1945 / - následuje ruská verze textu. Nápis na pravé desce: A DALŠÍCH 56 NEZNÁMÝCH VOJÁKŮ / A 2 ŽEN - VOJÁKŮ RUDÉ ARMÁDY / MĚSTO BRNO / - následuje ruská verze textu. Zcela vpravo je k zídce připevněn vysoký dřevěný pravoslavný kříž.