pomník valečným obětem

Pomník obětem obou světových válek se skládá ze tří samostatných částí — centrální se sochařským výjevem a dvou žulových kvádrů, na kterých jsou umístěny reliéfy připomínající válečná utrpení a pod nimi vždy po třech svislých deskách se jmény obětí první a druhé světové války. Středová část pomníku na podstavci z pískovcových kvádrů nese dvě mužské postavy v životní velikosti, z nichž ten vlevo, v jehož tváři se odráží prožité utrpení, sedí s rukama volně spuštěnýma podél trupu a s pokrčenýma nohama. Druhá mužská postava je stojící, s levou nohou nakročenou vpřed. Svou levou rukou si zakrývá tvář, pravou se dotýká pravého stehna. Obě postavy mají velmi zřetelně propracovanou muskulaturu a jsou zahaleny pouze rouškou kolem beder s tím, že plastika vpravo ji má přetaženou ještě přes levé rameno a nechává ji splývat volně k zemi.