portál jezuitské koleje

Portál s půlkruhově zaklenutým vstupním otvorem s profilovaným ostěním a akantovým klenákem, s okřídlenými andílčími hlavičkami ve cviklech. Vstupní otvor je uzavřen kovanou mříží s motivem rozvilin a monogramů MRA, IHS a IPH. Po obou stranách na soklu zdobeném diamantováním a opatřeném vyloženou profilovanou římsou jsou situovány sdružené pilastry s pásovou bosáží. Pilastry jsou zakončeny římsovou hlavicí nesoucí zalamované kladí s vlysem zdobeným girlandami s květy a ovocem, uprostřed kartuše v akantovém rámu s andílčí hlavičkou ve vrcholu, nesoucí zlacený majuskulní nápis COLLEGIUM / NOBILIUM / FERDINANDEO / TEIFEENBACHIA / NUM / MDCCLXXVIII. Nad kartuší rakouský dvouhlavý orel se zlacenými žezly a štítkem s písmeny MT („Marie Terezie“) na hrudi. Nad vlysem vyložená profilovaná římsa se zlacenou datací A. MDCXC, nesoucí několikrát zalomený segmentový fronton. Ve vrcholu frontonu na podstavci stojící archanděl Michael oděný v římské zbroji, po obou stranách podstavce kartuše s akantovými rámy a znaky Dietrichsteinů. Archanděl přidržuje rukama klenoty těchto znaků – pravicí kardinálský klobouk, levicí knížecí korunu. Po stranách sochy dvou světců na podstavcích – pohledově vlevo sv. Ignác z Loyoly oděný do kasule zdobené bohatým rostlinným ornamentem a monogramem IHS, v levé ruce drží rozevřenou knihu se zlaceným nápisem AD / MAIO / REM / DEI / GLO / RIAM. Pohledově vpravo socha sv. Františka Xaverského oděného v klerice, rochetě a pluviálu se štolou kolem krku, v levici drží lilie.