poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné

Na místě kostela Pannny Marie stála původně kaple sv. Václava, postavená v letech 1622-1624 na paměť bitvy na Bílé hoře. Na počátku 18. století byla zpustlá kaple opravena a zhruba v letech 1704-1730 byl budován nynější barokní areál poutního kostela s ambity. Stavbu podnítil malíř Kristián Luna. Roku 1785 bylo poutní místo zrušeno, obnoveno r. 1812. Areál tvoří: - Kostel Panny Marie Vítězné. Orientovaný kostel na půdorysu kříže. Na obdélném půdorysu stejné šíře loď, presbytář a sakristie. Příčně tvoří dvě ramena kříže osmiboké centrály s kupolemi a lucernami. V křížení je na oválném tamburu kupole s lucernou. Tambur je prolomen osmi okny. Kupole i lucerna zdobeny freskou od K.D.Asama. Na západě kruchta. Jižní kaple sv. Rozálie má kupoli zdobenou freskou od V.V.Reinera. V severní kapli sv. Hilaria fresky od J.A.Schöpfa. - Ambity s nárožními kaplemi a s bránami. Ambity obíhají obdélný půdorys - uprostřed s popisovaným kostelem. Mají na delších stranách 17 polí, na kratších 5 polí zaklenutých plackami. Do nádvoří se otevírají arkádami. Zastřešení sedlovou střechou. Stěny i klenby zdobeny freskami s motivy poutních míst. Na severu, východě a jihu jsou vstupy. Hlavní vstup z jihu je zdůrazněn architektonicky bohatě členěnou trojdílnou bránou (s datací 1713 a 1729). V nárožích jsou celkem čtyři kaple, zastřešeny zvoncovou střechou s křížem (SV-sv. Vojtěcha-r.1710, JV-sv. Jana Nepomuckého-r.1712, SZ-Nejsv. Trojice-r.1713, JZ-sv. Václava-r.1714). - Studniční stavení. V jihovýchodní části vnitřní plochy, před JV nárožní kaplí. Drobná zděná stavba čtvercového půdorysu, uvnitř se zvedacím mechanismem. - Dům administrátora. Na západní straně ambitu jednopatrový objekt s podkrovím v mansardové střeše. V přízemí zimní kaple. V interiérech zbytky malířské výzdoby. - Kaple Božího hrobu. Gotizující stavba příléhá k severní straně ambitu. Nejasná je doba vzniku - snad již v 18. století nebo ve 30. letech 19. století. - Hospodářské budovy a ohradní zeď s brankami. Drobné přízemmní hospodářské stavby přiléhají k jihozápadnímu nároží domu administrátora a k JZ nárožní kapli. Na jihu končí zčásti ve stejné linii jako jižní ohradní zeď. Zeď ohraničuje parcely č. 552, 550 a 553 (část). Ve zdi je prolomeno celkem šest vstupních bran či branek (dvě na severu; dvě na jihu při hospodářské budově; dvě po bocích před hlavním jižním vstupem). - Sochy sv. Rocha a sv. Šebestiána. Umístěny před hlavní jižní bránou na parcele č. 1384. Sv. Roch na východní straně, sv. Šebestián na západě. Sochy vznikly v dílně J.O.Mayera po r. 1710, osazeny na místo r. 1750. - Součástí areálu jsou též plochy parc. č. 550,551,552,553.