povrchové doly na zlato

Lokalita se nachází na Z svahu vrchu Hamižná, V i Z od silnice z Hartmanic do Dobré Vody. Středověké povrchové doly na zlato se projevují jako plocha souvisle pokrytá jámami (pinky) a násypy (odvaly), místy mají pinky podobu nepravidelného příkopu jako důsledek sledování zlaté žíly. Lokalita je cca 1,5 km dlouhá a místy až 0,5 km široká. Není vyloučeno, že v minulosti byl rozsah pinků větší, zejména J směrem v Z části, kde dnes hranici výskytu pinků tvoří současný kraj lesa. Lokalita se nachází ve vzrostlém jehličnatém lese. Název kopce Hamižná, doložený už na mapách I. vojenského mapování, souvisí právě ve středověkým místním dolováním zlata. Hamižnou (ve významu chamtivou, lakotnou) nazvali horu havíři, kteří tady kdysi dobývali zlato, protože kutací práce zde byly velmi pracné a hora své poklady vydávala jen velmi nerada.