prelatura

Bývalá prelatura se nachází v Horní ulici, se vstupním průčelím obráceným k severu. Mezi dvěma krajními rizality s volutovými štíty je severní patrové křídlo zdobené sgrafitovou rustikou. V přízemí je pět okenních os a vpravo pak mezi krajními připevněna pamětní deska preláta Jiřího Bílka z Bílenberka (1586 – 1657), kterou zde roku 1934 umístila Čtenářská beseda. Rizality při nárožích jsou zdobeny psaníčkovými sgrafity. Východní dvoupatrový rizalit vrcholí obloučkovým štítem. Severozápadní rizalit má v přízemí půlkruhový průjezd s kamenným portálem, kudy vede přístup do nádvoří. Jednoosé patro rizalitu je mírně předsazeno na kamenných krakorcích, mezi kterými je ve sgrafitu datace MDLXXVI (1576) a kamenická značka uprostřed mezi iniciálami N a T. Neorenesanční obloučkový štít je v ploše zdoben psaníčkovými sgrafity a vegetabilním dekorem, mezi kterým je u paty štítu proveden letopočet obnovy MDCCCCII (1902). Dále napravo ustupuje z uliční čáry hmota dvoupatrového západního křídla, které je na straně do Horní ulice také zdobeno novými sgrafity. Sedlové střechy prelatury jsou kryty pálenou profilovanou krytinou. Dvorní fasády všech křídel jsou zdobeny v přízemí pásovou rustikou a vyšší podlaží jsou rozčleněna pilastry a štukovým rámováním otvorů arkád.