Příbraz

Obec Příbraz se nachází ca 3 km jihovýchodně od Stráže nad Nežárkou, v rovinaté a bažinaté krajině. Obec je středověkého založení, mohla vzniknout v rámci kolonizace panství pánů z Hradce. První písemná zmínka pochází až z roku 1518. Náves protáhlého tvaru byla v průběhu 18. a 19. století z části zastavěna, ve východní a v západní části návsi se nachází rybníky. Základní parcelace zahrnovala 14 velkých usedlostí. Zástavba obce je velmi různorodá co do stáří, typu i rozsahu jednotlivých usedlostí. Jde o v celém rozsahu zděné stavby, které v průběhu 19. století zcela nahradily původní dřevěné budovy. Nejčastějším typem je zde trojstranná případně paralelní usedlost se štítovou orientací, která však zaniká v téměř chaotické, ale malebné drobné chalupnické zástavbě. Průčelí usedlostí jsou převážně dvouštítová s bránou, fasády s jednoduchými trojúhelnými štíty jsou jen zcela výjimečně zdobeny štukem.