provozní budova

Objekt provozní budovy (autor Ing. arch. Pavel Kupka (SÚRPMO) a kolektiv (Ing. arch. B. Blažek, Ing. arch. J. Hrdličková, Ing. arch. M. Lierová) dodržuje koncepci dostavby areálu navrženou architektonickou studií P. Kupky a I. Loose (spolupráce B. Blažek, J. Hrdličková) dokončenou roku 1975. Architektonické ztvárnění objektů, a tedy i provozní budovy, bylo jako solitérní hmoty s kónicky se zužujícími horními částmi posazené na mohutných podnožích umožňujících průchod. Půdorys objektu je polygon se zkosenými rohy, konstrukčně se jedná o sedmipodlažní ocelový skelet, prostor hlavní zkušebny je proveden jako závěsná příhradová konstrukce. Materiály exteriéru představuje obklad nosných pylonů z žulových desek upravených tryskáním navazující na žulovou dlažbu prostranství a schodiště, skleněný plášť budovy tvořený bronzově zbarvenými skleněnými plochami osazenými do tmavě eloxovaných profilů, šikmou část fasády tvoří panelový plášť ocelohliníkové konstrukce s předsazenými hliníkovými lamelami, povrchová úprava hliníkových částí je provedena anodickou oxidací v odstínu světlý bronz. Jako u ostatních objektů dostavby Národního divadla spodní hrana nad přízemím vychází z výšky kordonové římsy historické budovy, horní úroveň zkosené střechy navazuje na výšku hlavní římsy historické budovy. Střecha tvořená zkosenou horní částí volně vychází ze stěn. V podnožích je umístěn předprodej, vstupní hala a provozní místnosti. Výraznou část 2. podlaží představuje velká zkušebna výšky dvou podlaží, při ní je zázemí umělců včetně skladu hudebních nástrojů, dále technický blok s promítací, osvětlovací a zvukovou kabinou. Ve 3. podlaží je menší zkušebna činohry se zázemím, dále jsou ve 2. a 3. podlaží místnosti korepetice. 4. a 5. NP zaujímá administrativní provoz s kancelářemi a zasedacími místnostmi po obvodu, dramaturgií, ve středu je univerzální zkušebna o výšce dvou pater. 6. a 7. podlaží jsou vyhrazeny pro technické zázemí, 6. podlaží o nižší konstrukční výšce je výhradně technické, v 7. podlaží je také sauna, byl zde dětský koutek a krejčovská úpravna. Vertikální komunikace jsou umístěny ve ztužujících jádrech poblíž nároží budovy. Prostorovým spojujícím prvkem interiéru bylo respirium ve 3. podlaží podél téměř celého vnitřního obvodu budovy, dále chodby ve 4. a 5. podlaží. Řešení interiéru těchto prostor byla věnována mimořádná pozornost. Návrh interiérů provozní budovy je dílem Pavla Kupky ze SÚRPMO a jeho kolektivu, interiér sauny navrhla Ing. arch. M. Švábová. Při volbě detailů a použitých materiálů byl brán zřetel na celkovou koncepci řešení areálu dostavby Národního divadla.